Κατηγορία: Πλατωνικά έργα

Πρώτες έντυπες εκδόσεις του πλατωνικού έργου

Η πρώτη τυπογραφική έκδοση όλου του πλατωνικού έργου έγινε με επιμέλεια του Μάρκου Μουσούρου από το τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία το 1513. Μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα έγιναν τέσσερις ακόμα εκδόσεις του πλατωνικού έργου. Ήδη από το 1499 είχαν εκδοθεί από τον Μανούτιο οι Επιστολές του Πλάτωνα σε επιμέλεια Μουσούρου.

Η πρώτη έκδοση

Η πρώτη τυπογραφική έκδοση όλων των έργων του Πλάτωνα έγινε το 1513 στον τυπογραφικό οίκο του Άλδου Μανούτιου, με φιλολογική επιμέλεια του Μάρκου Μουσούρου, του πιο σπουδαίου φιλολόγου της Αναγέννησης. Η έκδοση, άγνωστο πόσο καιρό κράτησε, ήταν το μεγαλύτερο εκδοτικό επίτευγμα της Αναγέννησης, μεγαλύτερο κι από την έκδοση των έργων του Αριστοτέλη που είχε κάνει επίσης ο Μανούτιος λίγα χρόνια πριν (1495-1498). Ο Μουσούρος χρησιμοποίησε παλαιά χειρόγραφα της προσωπικής του συλλογής που σώζονται μέχρι σήμερα στη Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας.

Η έκδοση του έργου αρχίζει με μια εισαγωγή του Μανούτιου στα λατινικά και ένα ποίημα του Μουσούρου, Ωδή στον Πλάτωνα. Οι δύο λόγιοι γράφουν για τη μεγάλη συμβολή των Μεδίκων στη διάδοση της πλατωνικής σκέψης στη Δύση: αυτό έγινε με την ίδρυση της πλατωνικής Ακαδημίας από τον Μαρσίλιο Φιτσίνο και με τη λατινική μετάφραση του πλατωνικού έργου που το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, παροτρύνουν τον πάπα να ξεκινήσει σταυροφορία για τη διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών, να ιδρύσει πλατωνική Ακαδημία στη Ρώμη και να συνδέσει το ελληνικό κλασικό πνεύμα με τη χριστιανική πίστη.

Επόμενες εκδόσεις

Η επόμενη έκδοση των έργων του Πλάτωνα κυκλοφόρησε στη Βασιλεία (της σημερινής Ελβετίας) το 1534 με φιλολογική επιμέλεια του προτεστάντη θεολόγου Γκρίνεους, καθηγητή ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Το 1556, και πάλι στη Βασιλεία, έγινε επανέκδοση από άλλον εκδοτικό οίκο. Ο Χόππερ, καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας, έκανε τη φιλολογική επιμέλεια του έργου που στόχο είχε να το κάνει πιο κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Το 1578 εκδόθηκε στη Γενεύη το σπουδαίο έργο του Ερρίκου Στεφάνου με τον τίτλο Πλάτων - Άπαντα τα Σωζόμενα, σε τρεις ογκώδεις τόμους. Πρόκειται για ένα τυπογραφικό αριστούργημα με καλλιγραφικά γράμματα. Τα κείμενα είναι ελληνικά και λατινικά ενώ ο Στέφανος έγραψε σχόλια στο περιθώριο του κειμένου. Στον Πρόλογο δηλώνει ότι θέλει η έκδοση να είναι αντάξια του Πλάτωνα και του εκδοτικού οίκου που το ανέλαβε.

Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά έγινε μια ολοκληρωμένη έκδοση με τα Άπαντα του Πλάτωνα, το ελληνικό κείμενο με τη λατινική μετάφραση, που αποτέλεσε απαραίτητο μέσο για τη μελέτη της πλατωνικής φιλοσοφίας. Μέχρι σήμερα ακολουθούμε τον τρόπο που ο Στέφανος αρίθμησε τις παραγράφους στα πλατωνικά κείμενα.

Η τελευταία έκδοση του πλατωνικού έργου τον 16ο αιώνα έγινε στη Λυών της Γαλλίας. Το ελληνικό κείμενο ήταν από την έκδοση του Μουσούρου-Στεφάνου, ενώ η λατινική μετάφραση ήταν αυτή που αρχικά είχε κάνει ο Φιτσίνο με διορθώσεις άλλων φιλολόγων.

Από το 1513 που έγινε η πρώτη έκδοση από τους Μουσούρο-Μανούτιο, μέχρι το 1845, καταγράφονται περίπου 330 εκδόσεις όλου του πλατωνικού έργου!

Ουμανισμός και ερμηνείες του Πλάτωνα

Ουμανισμός και ερμηνείες του Πλάτωνα

Με τον όρο «ουμανισμός» (=ανθρωπισμός)...

Πλατωνισμός και πρώιμη χριστιανική θεολογία: η διαμόρφωση του χριστιανικού δόγματος

Πλατωνισμός και πρώιμη χριστιανική θεολογία: η διαμόρφωση του χριστιανικού δόγματος

Το χριστιανικό δόγμα διαμορφώθηκε τους πρώτους αιώνες μετά...

Η Ιδέα του αγαθού

Η Ιδέα του αγαθού

Για την Ιδέα του αγαθού ο Πλάτων μιλά μόνο στην Πολιτεία....

Πολιτικές θεωρίες του 20ου αιώνα και Πλάτων

Πολιτικές θεωρίες του 20ου αιώνα και Πλάτων

Τον 20ο αιώνα η πλατωνική φιλοσοφία δέχτηκε πολλές...