Κατηγορία: Ιστορικά θέματα

Η κοινωνία στην κλασική Αθήνα

Στην κλασική Αθήνα οι κάτοικοι χωρίζονται σε τέσσερις τάξεις, όπως είπαμε και αλλού . Θυμίζω πως όσοι ανήκαν στις ανώτερες τάξεις (πεντακοσιομέδημνοι και ιππείς) αναλάμβαναν τα υψηλότερα αξιώματα. Οι ζευγίται, οι εύποροι αγρότες που δεν είχαν αριστοκρατική καταγωγή, στρατεύονταν ως οπλίται. Οι θήτες, οι φτωχότεροι δηλαδή πολίτες, δεν είχαν δικαίωμα εκλογής σε κάποιο αξίωμα.
Πόσοι άραγε ζούσαν στην Αθήνα;
Ωραία ερώτηση. Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι. Ο πληθυσμός της Αθήνας είναι πιθανόν να ξεπέρασε κάποια στιγμή τις 300.000. Εκτός από τους αθηναίους πολίτες, στην πόλη ζουν επίσης οι περαστικοί ξένοι και οι μέτοικοι, ευκατάστατοι δηλαδή πολίτες που κατάγονται από άλλες περιοχές.
Και όλοι αυτοί τι δουλειά έκαναν;
Οι περισσότεροι ασχολούνταν με την αγροτική παραγωγή και εκμεταλλεύονταν την εργασία των δούλων. Λίγοι ήταν αυτοί που ασχολούνταν με το θαλάσσιο εμπόριο που έκρυβε κινδύνους.
Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη…

Δεν έχεις άδικο. Γι’ αυτό η πόλη προσέφερε σε όλους ευκαιρίες αναψυχής. Για παράδειγμα, το θέατρο. Οι δραματικοί αγώνες ήταν αφιερωμένοι στη λατρεία του θεού Διόνυσου και γίνονταν την άνοιξη, όταν οι γεωργικές ασχολίες σταματούσαν. Τα έξοδα κάλυπταν οι πιο πλούσιοι πολίτες. Επίσης υπήρχαν, όπως θα δούμε, τα περίφημα συμπόσια.Νεότερες εκδόσεις του πλατωνικού έργου

Νεότερες εκδόσεις του πλατωνικού έργου

Οι εκδόσεις των πλατωνικών έργων ξεκινούν τον 16ο αιώνα...

Βυζαντινά σχόλια στον Πλάτωνα

Βυζαντινά σχόλια στον Πλάτωνα

Νωρίτερα αναφέραμε τον Στέφανο Αλεξανδρέα, τον σημαντικό...

Η δίκη του Σωκράτη

Η δίκη του Σωκράτη

Θα ξέρετε ίσως πως ο Σωκράτης οδηγήθηκε κατηγορούμενος στο...