Κατηγορία: Φιλοσοφικές θεωρίες

Πλατωνισμός και χριστιανισμός (συστηματικό)

Στη Δύση μετράμε τον χρόνο, χωρίζοντας τον στα δύο: πριν και μετά τη γέννηση του Χριστού. Τον 1ο αιώνα π.Χ. αρχίζει η περίοδος της Ύστερης αρχαιότητας, η οποία τελειώνει τον 3ο αιώνα μ.Χ. Κέντρο του δυτικού κόσμου είναι εκείνα τα χρόνια η Ρώμη, η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τότε όμως φθάνει στη Δύση και γίνεται γνωστή μια νέα θρησκεία από την Ανατολή, ο χριστιανισμός. Είναι η περίοδος που περνάμε από τον αρχαίο κόσμο στη χριστιανική εποχή.
Είδαμε πως πλατωνιστές και χριστιανοί τρώγονται σαν τον σκύλο με τη γάτα.
Ακριβώς. Τους πρώτους αιώνες, οι πλατωνικοί πιστεύουν πως αυτοί και μόνο αυτοί μπορούν να ονομάζονται φιλόσοφοι.
Και οι χριστιανοί;
Οι χριστιανοί φιλόσοφοι, από τη μεριά τους, αρχικά κρατούν αμυντική στάση. Τονίζουν τα κοινά σημεία, τις ομοιότητες, που έχουν με τους πλατωνιστές. Σταδιακά όμως ο χριστιανισμός αποκτά πολλούς, πάρα πολλούς πιστούς, γίνεται η κυρίαρχη θρησκεία. Τότε η συμπεριφορά των χριστιανών αλλάζει, γίνεται επιθετική.
Στην αρχή δηλαδή οι χριστιανοί παίζουν άμυνα και μετά, βουρ, επίθεση, όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο. Τελικά ποιος βάζει γκολ;
Τι να σας πω; Μια ο ένας, μια ο άλλος. Ευτυχώς σταδιακά τα πνεύματα ηρεμούν. Τον 6ο πια αιώνα μ.Χ. αρκετοί χριστιανοί φιλόσοφοι μελετούν συστηματικά τα έργα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα.
Αλήθεια; Πώς τα κατάφεραν;Πορτραίτα του Πλάτωνα

Πορτραίτα του Πλάτωνα

Τα ρωμαϊκά αντίγραφα με τη μορφή του Πλάτωνα δεν είναι...

Σωκρατικός και πλατωνικός διάλογος

Σωκρατικός και πλατωνικός διάλογος

Η φιλοσοφία είναι «μάθημα» Ωχ… μυρίζει...

Μεταφράσεις του πλατωνικού έργου στα λατινικά

Μεταφράσεις του πλατωνικού έργου στα λατινικά

Στο τέλος του 14ου αιώνα μ.Χ. οι βυζαντινοί λόγιοι...