Κατηγορία: Αρχαιολογικοί χώροι

Λύκειο (Περίπατος) χώρος και Λειτουργία

Στον χώρο όπου υπήρχε το γυμνάσιο του Λυκείου ίδρυσε ο Αριστοτέλης, το 335 π.Χ., τη δική του φιλοσοφική σχολή. Η Περιπατητική Σχολή, όπως ονομάστηκε, βρισκόταν σε μια ειδυλλιακή περιοχή της Αθήνας, γεμάτη τότε με σκιερά άλση και άφθονα νερά.
Ο Αριστοτέλης ακολούθησε λοιπόν τα βήματα του δασκάλου του Πλάτωνα.
Σε έναν βαθμό, ναι. Λέγεται ότι κατά τις πρωινές ώρες γίνονταν τα γενικά μαθήματα, που ήταν ανοικτά για το κοινό, ενώ κατά τις απογευματινές ώρες τα μαθήματα αφορούσαν μόνο τους μαθητές της σχολής. Υπήρχε και εκεί, όπως στην πλατωνική Ακαδημία, βιβλιοθήκη και κτίρια όπου έμεναν οι δάσκαλοι και οι μαθητές.
Ποια ήταν άραγε η τύχη των δύο αυτών σχολών;
Οι σχολές συνέχισαν να λειτουργούν και μετά τον θάνατο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Γνωρίζουμε πως τον 1ο αιώνα π.Χ., όταν το ρωμαϊκό κράτος επεκτείνεται προς τα ανατολικά, οι δύο σχολές πυρπολήθηκαν από τον ρωμαίο στρατιωτικό Λεύκιο Κορνήλιο Σύλλα (συγκεκριμένα το 86 π.Χ.). Ας κρατήσουμε όμως τα θετικά από την άνοδο της Ρώμης: ρωμαίοι καλλιτέχνες δημιουργούν αντίγραφα γλυπτών της ελληνικής αρχαιότητας. Κάποια από αυτά παρουσιάζουν τον Πλάτωνα ή τον Σωκράτη. Πριν όμως μιλήσουμε για τα αγάλματα των δύο φιλοσόφων, ας πούμε δυο λόγια για το περίφημο ψηφιδωτό της Πομπηίας.

«Το κρυπτόλεξο της γνώσης»

Σε αυτό το κρυπτόλεξο υπάρχουν επτά λέξεις σχετικές με την παιδεία στην κλασική Αθήνα. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Αν δυσκολευτείς ξαναδιάβασε τα προηγούμενα λήμματα…




Σωκρατικός και πλατωνικός διάλογος

Σωκρατικός και πλατωνικός διάλογος

Η φιλοσοφία είναι «μάθημα» Ωχ… μυρίζει...

Η δίκη του Σωκράτη

Η δίκη του Σωκράτη

Θα ξέρετε ίσως πως ο Σωκράτης οδηγήθηκε κατηγορούμενος στο...

Μεταφράσεις του πλατωνικού έργου στα αραβικά από τον 9ο αιώνα

Μεταφράσεις του πλατωνικού έργου στα αραβικά από τον 9ο αιώνα

Οι Άραβες λόγιοι μεταφράζουν στη γλώσσα τους κείμενα της...

Ιταλική Αναγέννηση και πλατωνισμός

Ιταλική Αναγέννηση και πλατωνισμός

Η Ιταλική Αναγέννηση διαρκεί δύο περίπου αιώνες (μέσα...