Κατηγορία: Ιστορικά θέματα

Η παιδεία στην κλασική Αθήνα

Το σωκρατικό δαιμόνιο Το συμπόσιο

Παιδεία για έναν ελεύθερο νέο στην κλασική εποχή σημαίνει τέσσερα πράγματα: ηθική διαπαιδαγώγηση, εκγύμναση του σώματος, μουσική κατάρτιση, γραμματικές γνώσεις.
Ένα-ένα, δόκτωρ.
Ηθική διαπαιδαγώγηση∙ να μάθει δηλαδή το παιδί να ξεχωρίζει το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο. Γι’ αυτό οι μητέρες, οι τροφοί, οι παππούδες και οι γιαγιάδες λένε στο παιδί παραμύθια ή απαγγέλλουν στίχους.
Όπως έκανε η δική μου γιαγιά. Τι ωραία! Μετά όμως τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο;
Η σχολική εκπαίδευση τότε ήταν ιδιωτική. Οι οικογένειες δηλαδή πλήρωναν δίδακτρα σε ιδρύματα, όπου το παιδί μάθαινε μουσική, ανάγνωση, γραφή και αριθμητική. Από τα δώδεκα τους χρόνια, τα παιδιά σύχναζαν στις παλαίστρες όπου οι γυμναστές (παιδοτρίβες) τούς εκπαίδευαν στην πάλη, το άλμα, το τρέξιμο και τη ρίψη δίσκων και ακοντίων.
Και τα κορίτσια;
Οι Αθηναίες δεν πήγαιναν στα σχολεία όπως τα αγόρια. Αρκετές πιθανότατα γνώριζαν ανάγνωση και γραφή. Ωστόσο για την εκπαίδευση των κοριτσιών δεν ξέρουμε και πολλά.
Κρίμα. Ευτυχώς αυτό άλλαξε! Και μετά τη βασική εκπαίδευση;

Τον 5ο αιώνα κάνουν την εμφάνισή τους οι Σοφιστές. Αρκετοί εύποροι νέοι αναζητούν σε αυτούς υψηλότερη μόρφωση στα μαθηματικά, την αστρονομία, τη ρητορική, πληρώνοντας υψηλά δίδακτρα. Τον 4ο αιώνα ιδρύθηκαν στην Αθήνα δύο μεγάλες σχολές, η σχολή του Ισοκράτη και η σχολή του Πλάτωνα. Στην πρώτη διδασκόταν η ρητορική τέχνη και στη δεύτερη η φιλοσοφία. Το 335 π.Χ. ο Αριστοτέλης ίδρυσε το Λύκειο. Ας τα δούμε ένα-ένα, με τη σειρά.



Πλάτων

Πλάτων

Ο Πλάτων, πρώτος, επιχείρησε να ερμηνεύσει τον άνθρωπο στο...

Γυμνάσια και πνευματική ζωή

Γυμνάσια και πνευματική ζωή

Στα γυμνάσια οι νέοι συναντούνται και αθλούνται. Ήταν...

Ο ρόλος του μύθου στο έργο του Πλάτωνα

Ο ρόλος του μύθου στο έργο του Πλάτωνα

Ο μύθος παίζει σημαντικό ρόλο στους πλατωνικούς...

Αττική κωμωδία και Πλάτων

Αττική κωμωδία και Πλάτων

Τα έργα της αττικής κωμωδίας κάνουν θραύση στην κλασική...