Κατηγορία: Ιστορικά θέματα

Τα ταξίδια του Πλάτωνα

Όταν ο Πλάτων ήταν περίπου σαράντα χρονών ταξίδεψε στη Σικελία, για να εφαρμόσει το πολιτικό του όραμα, να κάνει δηλαδή πράξη την ιδανική πολιτεία. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε τρία ταξίδια. Στο πρώτο (398 π.Χ.), αποδέχτηκε την πρόσκληση του Διόνυσου του Α’ (405-367 π.Χ.), τυράννου των Συρακουσών, και του γαμπρού του, Δίωνα. Ο Διόνυσος ο Α’ φιλοξενούσε συχνά ποιητές και φιλοσόφους. Δεν του άρεσε όμως να του ασκούν κριτική. Ο Πλάτων δεν κατάφερε να πείσει τον τύραννο για την αξία της πολιτικής αρετής. Αντιθέτως, ο Διόνυσος εξοργισμένος σκέφθηκε να σκοτώσει τον Πλάτωνα, αλλά τελικά τον πούλησε ως δούλο.
  Φθηνά την γλύτωσε, αν σκεφθούμε το τέλος του δασκάλου του Σωκράτη.
Δεν κατέθεσε ωστόσο τα όπλα. Ο Πλάτων επιστρέφει στη Σικελία το 367 π.Χ., πιστεύοντας πως ο γιος του Διόνυσου του Α, ο Διονύσιος ο Β’, θα αποδειχθεί καλύτερος μαθητής. Είχε την ελπίδα ο φιλόσοφός μας ότι θα μεταμορφώσει αυτόν τον δεύτερο Διονύσιο στον «φιλόσοφο-βασιλέα» που περιγράφει στην Πολιτεία.
Και τα κατάφερε;
Όχι. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά, ο Διόνυσος ο Β΄ τού επέτρεψε να γυρίσει στην Αθήνα. Ωστόσο, το 361 π.Χ. ο τύραννος προσκάλεσε τον Πλάτωνα ξανά στη Σικελία.
Δεν πιστεύω να τον πίστεψε; Αν το ‘κανε, κακό του κεφαλιού του...
Κι όμως πήγε…
Τι έγινε αυτή τη φορά;
Και η τρίτη απόπειρα απέτυχε. Ο τύραννος δεν ακολούθησε τον δρόμο της αρετής και της φιλοσοφίας που του πρότεινε ο Πλάτων. Και στο τέλος…
 Τον φυλάκισε ή τον εξόρισε;
Ο Πλάτων κατάφερε να διαφύγει, απογοητευμένος.
Τι περίμενε; Όποιος τα έχει όλα, δύσκολα τα εγκαταλείπει.
Ωχ, βρε Οδυσσέα. Και τι θα γίνει; Δεν θα προσπαθούμε επειδή φοβόμαστε μήπως αποτύχουμε;
Ο Πλάτων πίστεψε ότι αν η φιλοσοφία και η εξουσία συνδυαστούν, ο άνθρωπος θα καταλάβει πως η ευτυχία έρχεται με τη γνώση και τη δικαιοσύνη. Αξίζει να δούμε όμως αναλυτικά τις απόψεις του από διάλογο σε διάλογο. Το δικό μας ταξίδι μόλις αρχίζει, παιδιά μου. Και είμαι σίγουρος πως στο τέλος δεν θα νιώσετε απογοήτευση. Προχωράμε λοιπόν!

Χάρτης των ταξιδιών του Πλάτωνα
Η δίκη του Σωκράτη

Η δίκη του Σωκράτη

Θα ξέρετε ίσως πως ο Σωκράτης οδηγήθηκε κατηγορούμενος στο...

Η πολιτική  ζωή στην κλασική Αθήνα

Η πολιτική ζωή στην κλασική Αθήνα

Μεταφερόμαστε αρχικά στην κλασική Αθήνα. 5ος αιώνας π.Χ. Ο...

Σωκρατικός και πλατωνικός διάλογος

Σωκρατικός και πλατωνικός διάλογος

Η φιλοσοφία είναι «μάθημα» Ωχ… μυρίζει...

Πορτραίτα του Πλάτωνα

Πορτραίτα του Πλάτωνα

Τα ρωμαϊκά αντίγραφα με τη μορφή του Πλάτωνα δεν είναι...