Κατηγορία: Πρόσωπα

Αλ Κίντι (Al-Kindī)

Άραβας φιλόσοφος, μαθηματικός, φυσικός και μουσικός (9ος αιώνας μ.Χ.). Οργάνωσε μια ομάδα από λογίους που μετέφρασαν αρχαία ελληνικά φιλοσοφικά κείμενα. Δημιούργησε τους πρώτους όρους και λεξιλόγιο φιλοσοφίας στα αραβικά.

Βίος και έργο

Ο Αλ Κίντι, Άραβας φιλόσοφος, από αριστοκρατική οικογένεια, έζησε στη Βαγδάτη και δίδαξε αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Γύρω του συγκέντρωσε μια ομάδα λογίων που με την επίβλεψή του μετέφρασαν αρχαία ελληνικά φιλοσοφικά κείμενα. Τα έργα του υπολογίζονται σε πάνω από 250 που αφορούν όλες τις επιστήμες και τις τέχνες, φιλοσοφία και λογική, ψυχολογία, κοσμολογία, μαθηματικά, ιατρική, αστρονομία, αστρολογία, μουσική, και άλλα. Περίπου 25 από αυτά τα έργα είναι φιλοσοφικά με έντονη επιρροή από την αρχαία ελληνική σκέψη.

Φιλοσοφικές απόψεις

Ο Αλ Κίντι ίσως δεν ασχολήθηκε ο ίδιος με τη μετάφραση γιατί δεν γνώριζε ελληνικά αλλά επηρεάστηκε από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ειδικότερα από τον Αριστοτέλη και τους νεοπλατωνικούς, Πορφύριο, Πλωτίνο, Πρόκλο.

Οι λόγιοι συνεργάτες του μετέφρασαν αρχαία ελληνικά κείμενα στα οποία ο ίδιος βασίστηκε για να γράψει τα έργα του. Έγραψε για τις διαφορετικές ερμηνείες της ισλαμικής θεολογίας, έκανε σχόλια στα πιο γνωστά έργα των αρχαίων Ελλήνων και δημιούργησε το νέο αραβικό φιλοσοφικό λεξιλόγιο.

Το πιο σημαντικό έργο του, Περί της Πρώτης Φιλοσοφίας (στα αραβικά), από το οποίο σώθηκε μόνο το πρώτο μέρος, ασχολείται με τη μεταφυσική. Ο Αλ Κίντι προτρέπει στη μελέτη της ελληνικής φιλοσοφίας, συζητά για την αιωνιότητα του κόσμου και προσπαθεί να αποδείξει την ύπαρξη του Ενός Αληθινού Θεού. Στις κατηγορίες κάποιων εναντίον των αρχαίων Ελλήνων, ο Αλ Κίντι υπερασπίστηκε την αρχαία ελληνική κληρονομιά με το επιχείρημα ότι πρέπει να δεχόμαστε την αλήθεια απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Πλατωνικές επιρροές

Ο Αλ Κίντι μελέτησε κυρίως έργα του Αριστοτέλη. Από την άλλη, πολύ πιθανόν να μην είχε στη διάθεσή του κανέναν ολοκληρωμένο έργο του Πλάτωνα. Γνωρίζουμε ότι μελέτησε σύνοψη του Τίμαιου και του Φαίδωνα, που είχαν γράψει Αλεξανδρινοί φιλόσοφοι. Επηρεάστηκε, ωστόσο, πολύ από τον πλατωνικό στοχασμό όπως φαίνεται στην ηθική φιλοσοφία του που προτείνει πνευματική άσκηση. Επίσης, στην κοσμολογία του αποδέχεται την πλατωνική θεωρία για αχρονική δημιουργία του κόσμου, ενώ τα μαθηματικά έργα του περιλαμβάνουν νεοπλατωνικές ιδέες με επιρροή από τους Πυθαγόρειους.

Με τη μελέτη των αρχαίων κειμένων ο Αλ Κίντι ήθελε να συμφιλιώσει τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Στα έργα του για τη ψυχή δείχνει ότι οι θεωρίες της ψυχής των δύο Ελλήνων φιλοσόφων δεν είναι αντίθετες και ίσως έχουν κοινά σημεία με τη θεωρία του Πυθαγόρα.

Οι πλατωνικές και νεοπλατωνικές θέσεις που αποδέχτηκε ο Αλ Κίντι συμφωνούν με τα ισλαμικά δόγματα για την αθάνατη ψυχή και τη θεϊκή ενότητα. Με επιρροές από την Πολιτεία και τον Φαίδωνα, ο Αλ Κίντι λέει ότι η ψυχή ταυτίζεται με το λογικό ενώ τα άλλα δύο μέρη της συνδέονται με το σώμα που είναι υλικό και φθαρτό. Η τελειοποίηση του λογικού οδηγεί στην ομοίωση με τον Θεό.

Η θεωρία του για τη γνώση ως ανάμνηση θυμίζει τον πλατωνικό Φαίδωνα: όλα τα γνωρίζουμε από πριν, η ψυχή θυμάται τις ιδέες που είχε γνωρίσει πριν εισέλθει στο σώμα.

Η μορφή του Σωκράτη εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Αλ Κίντι που έγραψε πέντε έργα αφιερωμένα σε αυτόν. Τρία από αυτά είναι μάλλον σύνοψη ή παράφραση των πλατωνικών διαλόγων Κρίτων, Φαίδων και Απολογία Σωκράτους.

Το νεοπλατωνικό πρόγραμμα σπουδών

Το νεοπλατωνικό πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθούσαν οι νεοπλατωνικές...

Νόμοι

Νόμοι

Διάλογος με πολιτικά και ηθικά ζητήματα που αφορούν την...

Φίληβος

Φίληβος

Διάλογος της ύστερης συγγραφικής περιόδου του Πλάτωνα....

Η νεοπλατωνική σχολή των Αθηνών

Η νεοπλατωνική σχολή των Αθηνών

Σχολή πλατωνικής φιλοσοφίας που ιδρύθηκε στην Αθήνα, τέλος...